Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας και τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις επιλογές σας για τα cookies χρησιμοποιώντας τις καρτέλες στο αριστερό μέρος.
Αρχικά βάζουμε σε μια λεκάνη μισό φλιτζάνι νερό, και διαλύουμε τη μάγια και τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα παράμερα γύρω στα 15 λεπτά να γίνει κρεμώδες.
Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το μείγμα της μαγιάς που φτιάξαμε πριν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε.
Καθώς ζυμώνουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε έτσι ώστε να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Εάν διαλυθεί η ζύμη μην ανησυχείτε, θα επανέλθει με το ζύμωμα στην κανονική της κατάσταση.
Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπωλ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.
Σκεπάζουμε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει, για περίπου
Αφού φουσκώσει, την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά, ώστε να ξεφουσκώσει.
Έπειτα βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, ανοίγουμε την ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο, ρίχνουμε τις ελιές και την διπλώνουμε ως εξής:
Φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρνουμε το κάτω, ώστε να συναντήσει το πρώτο. Κλείνουμε την ζύμη με τσιμπήματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Παράλληλα σκεπάζουμε το ταψί με μια βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήνουμε το ελαιόψωμο να φουσκώσει έξω από τον φούρνο, για περίπου μισή με μια ώρα.
Τέλος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε το ελαιόψωμο μας για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αυτό ήταν. Το ελαιόψωμο μας είναι έτοιμο. Το κόβουμε σε κομμάτια και το απολαμβάνουμε!
Καλή μας όρεξη!
Εδώ βρίσκονται και τα ελαιόδεντρα της οικογένειας Παπαδάκου που παράγουν την τοπική ποικιλία Αθηνολιά.
Το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Lithos της οικογένειας Παπαδάκου προέρχεται από χωράφια στο χωριό Σουστιάνοι, στον Μυστρά Λακωνίας. Στους ελαιώνες της οικογενειακής επιχείρησης εφαρμόζονται αυστηρά οι κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας. Δε γίνονται ψεκασμοί και δε μπαίνουν λιπάσματα. Ακολουθείται η πρακτική της ψυχρής έκθλιψης, χωρίς επεξεργασία.
Η αφοσίωση της οικογένειας Παπαδάκου στη βιολογική καλλιέργεια οδήγησε σε πολλές διακρίσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Lithos εξάγεται στη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά και την Αυστρία.
Επίσης έχει πιστοποίηση από τον οργανισμό ΔΗΩ. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Lithos θα το βρείτε συσκευασμένο σε γυάλινο μπουκάλι και σε μεταλλικό δοχείο 5 λίτρων.
Αρχικά βάζουμε σε μια λεκάνη μισό φλιτζάνι νερό, και διαλύουμε τη μάγια και τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα παράμερα γύρω στα 15 λεπτά να γίνει κρεμώδες.
Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το μείγμα της μαγιάς που φτιάξαμε πριν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε.
Καθώς ζυμώνουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε έτσι ώστε να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Εάν διαλυθεί η ζύμη μην ανησυχείτε, θα επανέλθει με το ζύμωμα στην κανονική της κατάσταση.
Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπωλ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.
Σκεπάζουμε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει, για περίπου
Αφού φουσκώσει, την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά, ώστε να ξεφουσκώσει.
Έπειτα βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, ανοίγουμε την ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο, ρίχνουμε τις ελιές και την διπλώνουμε ως εξής:
Φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρνουμε το κάτω, ώστε να συναντήσει το πρώτο. Κλείνουμε την ζύμη με τσιμπήματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Παράλληλα σκεπάζουμε το ταψί με μια βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήνουμε το ελαιόψωμο να φουσκώσει έξω από τον φούρνο, για περίπου μισή με μια ώρα.
Τέλος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε το ελαιόψωμο μας για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αυτό ήταν. Το ελαιόψωμο μας είναι έτοιμο. Το κόβουμε σε κομμάτια και το απολαμβάνουμε!
Καλή μας όρεξη!
Αφήστε μια απάντηση