Sign In

  • ρολό Μαύρου χοίρου με δαμάσκηνα και καρύδια ΒιοΕύμαιος, βάρους 1 κιλού περίπου

    Για το μαρινάρισμα

    1 κούπα λευκό κρασί

    2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

    1 κουταλιά γλυκού αλάτι

    1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο

    Για τα κυδώνια

    1 μεγάλο κυδώνι

    1 κούπα νερό

    1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

    1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

    1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

    3 κουταλιές σούπας μέλι

    1 ξυλάκι κανέλα

    2 καρφιά γαρύφαλλο

    4 κόκκους μπαχάρι

    Για το μαγείρεμα

    1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

    3 σκελίδες σκόρδο

    1 κούπα γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη, Μοσχάτο Λήμνου ή Λιαστό Τοπλού)

    1 κουταλιά σούπας αλάτι θαλασσινό

    1/2 κουταλιά σούπας πιπέρι μαύρο

    1/4 κούπας ελαιόλαδο

    Για την σάλτσα

    30 ml μπράντι

    1 κουταλιά γλυκού πελτέ κυδώνι

    Εκτέλεση

    Μαρινάρισμα στη συσκευασία

    Κάνουμε ένα μικρό σκίσιμο στη ραφή του vacuum, να μπει αέρας και να ανοίξει το σακουλάκι. Ρίχνουμε το λευκό κρασί -ανακατεμένο με το λάδι και το αλάτι- και ένα κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο ή ματζουράνα ή θυμάρι, όποιο μας αρέσει. Τρίβουμε με τα χέρια μας το κρέας, πάνω από τη σακούλα, διπλώνουμε το πλαστικό και τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα κλειστό τάπερ για να μην χυθεί η μαρινάδα. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί το ρολό μία νύχτα ή από 8 έως 24 ώρες.

    Την επόμενη ημέρα

    Βγάζουμε το κρέας απο το ψυγείο και από το vacuum με τη μαρινάδα. Τοποθετούμε πάνω σε σχάρα με πιάτο από κάτω και αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για μια ώρα. Θέλουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσουμε το σωτάρισμα.

    Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, κόβουμε στα 4 και αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις αφήνουμε ολόκληρες.

    Ετοιμάζουμε τα κυδώνια

    Αφαιρούμε τα φλούδια από το κυδώνι με τον αποφλοιωτή και κόβουμε σε 8 φέτες. Καθαρίζουμε τα κουκούτσια με το εργαλείο κουφώματος. Κάνει καλύτερη δουλειά από το μαχαίρι, κρατώντας τις φέτες του κυδωνιού ολόκληρες.

    Βάζουμε σε κατσαρολάκι τις φλούδες, τα κουκούτσια και τα μπαχαρικά, καλύπτουμε με το νερό και τη ζάχαρη και βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, με σκεπασμένο καπάκι. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, το αλάτι και τα κυδώνια. Αν χρειασθεί, προσθέτουμε ζεστό νερό να τα καλύπτει. Κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε τα κυδώνια να ποσαρισθούν όσο ετοιμάζουμε το κρέας.

    Ετοιμάζουμε τη γάστρα για το φούρνο

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου.

    Ζεσταίνουμε μαντεμένια κατσαρόλα ή γάστρα, στην εστία της κουζίνας σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας, να στεγνώσει η επιφάνειά του. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.

    Ακουμπάμε το ρολό στον πάτο της κατσαρόλας και αφήνουμε να σωταρισθεί και να πάρει χρώμα. Γυρίζουμε το κρέας και σωτάρουμε από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε λάδι πάνω στο κρέας κάθε φορά που το γυρίζουμε ώστε να μην στεγνώσουν και καούν οι “καραμέλες” στον πάτο. Το σωστό σωτάρισμα δίνει γεύση και στο κρέας και στη σάλτσα. Οι καμμένες καραμέλες πικρίζουν το φαγητό (όπως και το καμμένο σκόρδο).

    Όταν το κρέας έχει πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, το βγάζουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί για 2 λεπτά, πριν ρίξουμε το σκόρδο ολόκληρο. Σε 2 λεπτά ρίχνουμε το γλυκό κρασί και σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε να καθαρίσει ο πάτος της κατσαρόλας.

    Βάζουμε το ρολό και τα κυδώνια μοιρασμένα δεξιά και αριστερά. Προσθέτουμε τα υγρά, φλούδια και μπαχαρικά. Τα υγρά πρέπει να φθάνουν στη μέση του ρολού. Προσθέτουμς αλάτι κα πιπέρι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και με το καπάκι.

    Βάζουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου.

    Ψήνουμε low and slow

    Βάζουμε το ρολόϊ να μετρά 45 λεπτά και ασχολούμαστε με άλλες ομορφιές. Όταν έρθει η ώρα, ανοίγουμε το φούρνο, βγάζουμε στον πάγκο τη γάστρα (με γάντια, καίει!), κλείνουμε το φούρνο να μη χάσει ζέστη. Γυρίζουμε το ρολό τούμπα, δηλαδή το εκτεθειμένο μέρος να βυθισθεί στο υγρό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και καπάκι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 45 λεπτά.

    Όταν έρθει η ώρα, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη γάστρα άθικτη για άλλα 45 λεπτά. Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθεί καλά το κρέας, να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 71 βαθμών Κελσίου, με σχετικά ήπια θερμοκρασία. Όλα είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.

    Τελειώνουμε το φαγητό

    Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο. Πάνω στο αλουμινόχαρτο ακουμπάμε το ρολό και κλείνουμε απαλά τις άκρες. Με πλατύ κουτάλι, αφαιρούμε μόνο τα κυδώνια, που έχουν μείνει σε τέλειο σχήμα. Ο ζωμός δείχνει μπεζ και νερουλός, όμως είναι η βάση για την τέλεια σάλτσα που θα συνοδέψει το φαγητό στο τραπέζι.

    Βάζουμε τη γάστρα στην εστία και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Σουρώνουμε το υγρό σε ψιλό σουρωτήρι. Πιέζουμε να λυώσουν τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Τα φλούδια και οι σπόροι του κυδωνιού έχουν βγάλει ζελατίνη για να πήξουν την σάλτσα. Δεν θα χρειαστούμε κορν φλάουρ.

    Βάζουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα, τη θερμοκρασία στο χαμηλό και δοκιμάζουμε τη γεύση. Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη τα διορθωτικά υλικά. Ο χυμός πορτοκαλιού κρατά αρκετά όξινη τη σάλτσα. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ να προσθέσω λίγο κονιάκ για χάρη των δαμάσκηνων και μια κουταλιά λατρεμένου -για πολλούς λόγους – πελτέ κυδωνιού.

    Βάζουμε το ρολό μέσα στην κατσαρόλα και το γυρίζουμε να τυλιχθεί στη σάλτσα. Προσθέτουμε και τα κυδώνια και κουνάμε απαλά να καλυφθούν κι αυτά. Κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη.

    Το φαγητό μας μπορεί να περιμένει υπομονετικά, την ώρα του σερβιρίσματος (και για 5 ώρες) ή να σερβιριστεί άμεσα.

    Σερβίρουμε

    Κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκ και υπολογίζουμε 3 φέτες ανά μερίδα (περίπου 200γρ κρέας ψημένο). Σερβίρουμε με 2 φέτες κυδώνι ανά μερίδα και ρύζι basmati και άγριο ρύζι.

    Οι σπόροι ροδιού εκτός από εμφάνιση δίνουν δροσιά, φρεσκάδα και μια ιδέα οξύτητας στο πιάτο. Αν αγαπάτε το δενδρολίβανο, ψιλοκόψτε και σκορπίστε από πάνω. Αν όχι, η φρέσκια ματζουράνα είναι καλή εναλλακτική.

    Βίκυ Κουμάντου, TasteFULL.gr

     

    Περιγραφή
  • Download Opera-Snapshot_2022-05-17_101340_bioevmeos.gr_.png

Βιολογικός. Το πρώτο συνθετικό της λέξης BioΕύμαιος, παραπέμπει στη ζωή. Βιολογικός είναι εκείνος που ακολουθεί μια φυσική και εναρμονισμένη πορεία με τη φύση και τους ρυθμούς της, χωρίς να παραβιάζει κανόνες και ισορροπίες.

Ο Εύμαιος, ο πιστός και αφοσιωμένος χοιροβοσκός στα παλάτια του Οδυσσέα, είναι εκείνος που τον υποδέχεται μετά τη δεκάχρονη απουσία του.

Από το συνδυασμό των δύο παραπάνω, δηλαδή την πίστη και την αφοσίωση στα βιολογικά προϊόντα και τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, γεννήθηκε ο BioΕύμαιος.

Το ξεκίνημα, η παρακαταθήκη μας

Κληρονομήσαμε τη γη των προγόνων μας. Βοσκοί και κτηνοτρόφοι, σήμερα, όπως και τότε, καλλιεργούμε στα ίδια χώματα, με αγάπη και αφοσίωση, υπερασπιζόμενοι τους αγώνες και κόπους μιας ζωής, πολεμώντας και νικώντας τους ίδιους φόβους. Σήμερα τα δικά μας ζώα μεγαλώνουν σ’ αυτή τη γη και εμείς προσπαθούμε με σεβασμό να συνεχίσουμε και να δώσουμε πνοή στους αγώνες που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας, έχοντας στο μυαλό μας τα διδάγματα και τις ιστορίες που εκείνοι μας διηγούνταν και ακόμη αντηχούν στα αυτιά μας.

Ο “Εύμαιος” ξεκινά την προσπάθειά του στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας το 2000, με την εκτατική εκτροφή ελληνικού χοίρου στην ορεινή βοσκή Ελληνοκαστριτών Τρικάλων, που υπάγεται στο πρόγραμμα NATURA.

Η μονάδα που ξεκινά να λειτουργεί εκεί, στεγάζεται σε μια σύγχρονη φάρμα υπό τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2002 η εκτροφή γίνεται βιολογική με τη συνεργασία και τελική πιστοποίησή της από τη ΒΙΟΕΛΛΑΣ και πλέον ο “Εύμαιος” διαθέτει ελληνικό βιολογικό χοιρινό κρέας, από τους πρώτους στην αγορά.

Οι συνεργασίες μας

Με σταθερά βήματα, στα πλαίσια ανάπτυξης, η BioΕύμαιος συνεργάζεται με παραγωγούς και φάρμες εκτροφής βοοειδών, αμνοεριφίων και πουλερικών. Έτσι ξεκινά η χονδρική διάθεση όλων των ειδών κρέατος.

Παράλληλα τολμά καινοτόμα, στηρίζει την εκτροφή και διαθέτει στην αγορά τρεις αυτόχθονες ελληνικές φυλές ζώων. Βραχυκερατικό βόειο, μαύρο χοίρο και βουβάλι, όλα βιολογικά και ελληνικά.

Οι πρωτοβουλίες και συνεργασίες αυτές τηρούν πάντα αυστηρούς κανόνες και διενεργούνται υπό διαρκή ποιοτικό έλεγχο σε όλα τα στάδια εκτροφής, από εξειδικευμένη ομάδα γεωπόνων, κτηνιάτρων και τεχνολόγων τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Φυσικά όλες οι ενταγμένες – συνεργαζόμενες φάρμες είναι πιστοποιημένες.

Σήμερα η BioΕύμαιος πιστοποιείται από την COSMOCERT.

 

Συνταγή

ρολό Μαύρου χοίρου με δαμάσκηνα και καρύδια ΒιοΕύμαιος, βάρους 1 κιλού περίπου

Για το μαρινάρισμα

1 κούπα λευκό κρασί

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά γλυκού αλάτι

1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο

Για τα κυδώνια

1 μεγάλο κυδώνι

1 κούπα νερό

1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

3 κουταλιές σούπας μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

2 καρφιά γαρύφαλλο

4 κόκκους μπαχάρι

Για το μαγείρεμα

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

3 σκελίδες σκόρδο

1 κούπα γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη, Μοσχάτο Λήμνου ή Λιαστό Τοπλού)

1 κουταλιά σούπας αλάτι θαλασσινό

1/2 κουταλιά σούπας πιπέρι μαύρο

1/4 κούπας ελαιόλαδο

Για την σάλτσα

30 ml μπράντι

1 κουταλιά γλυκού πελτέ κυδώνι

Εκτέλεση

Μαρινάρισμα στη συσκευασία

Κάνουμε ένα μικρό σκίσιμο στη ραφή του vacuum, να μπει αέρας και να ανοίξει το σακουλάκι. Ρίχνουμε το λευκό κρασί -ανακατεμένο με το λάδι και το αλάτι- και ένα κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο ή ματζουράνα ή θυμάρι, όποιο μας αρέσει. Τρίβουμε με τα χέρια μας το κρέας, πάνω από τη σακούλα, διπλώνουμε το πλαστικό και τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα κλειστό τάπερ για να μην χυθεί η μαρινάδα. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί το ρολό μία νύχτα ή από 8 έως 24 ώρες.

Την επόμενη ημέρα

Βγάζουμε το κρέας απο το ψυγείο και από το vacuum με τη μαρινάδα. Τοποθετούμε πάνω σε σχάρα με πιάτο από κάτω και αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για μια ώρα. Θέλουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσουμε το σωτάρισμα.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, κόβουμε στα 4 και αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις αφήνουμε ολόκληρες.

Ετοιμάζουμε τα κυδώνια

Αφαιρούμε τα φλούδια από το κυδώνι με τον αποφλοιωτή και κόβουμε σε 8 φέτες. Καθαρίζουμε τα κουκούτσια με το εργαλείο κουφώματος. Κάνει καλύτερη δουλειά από το μαχαίρι, κρατώντας τις φέτες του κυδωνιού ολόκληρες.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τις φλούδες, τα κουκούτσια και τα μπαχαρικά, καλύπτουμε με το νερό και τη ζάχαρη και βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, με σκεπασμένο καπάκι. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, το αλάτι και τα κυδώνια. Αν χρειασθεί, προσθέτουμε ζεστό νερό να τα καλύπτει. Κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε τα κυδώνια να ποσαρισθούν όσο ετοιμάζουμε το κρέας.

Ετοιμάζουμε τη γάστρα για το φούρνο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου.

Ζεσταίνουμε μαντεμένια κατσαρόλα ή γάστρα, στην εστία της κουζίνας σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας, να στεγνώσει η επιφάνειά του. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Ακουμπάμε το ρολό στον πάτο της κατσαρόλας και αφήνουμε να σωταρισθεί και να πάρει χρώμα. Γυρίζουμε το κρέας και σωτάρουμε από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε λάδι πάνω στο κρέας κάθε φορά που το γυρίζουμε ώστε να μην στεγνώσουν και καούν οι “καραμέλες” στον πάτο. Το σωστό σωτάρισμα δίνει γεύση και στο κρέας και στη σάλτσα. Οι καμμένες καραμέλες πικρίζουν το φαγητό (όπως και το καμμένο σκόρδο).

Όταν το κρέας έχει πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, το βγάζουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί για 2 λεπτά, πριν ρίξουμε το σκόρδο ολόκληρο. Σε 2 λεπτά ρίχνουμε το γλυκό κρασί και σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε να καθαρίσει ο πάτος της κατσαρόλας.

Βάζουμε το ρολό και τα κυδώνια μοιρασμένα δεξιά και αριστερά. Προσθέτουμε τα υγρά, φλούδια και μπαχαρικά. Τα υγρά πρέπει να φθάνουν στη μέση του ρολού. Προσθέτουμς αλάτι κα πιπέρι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και με το καπάκι.

Βάζουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου.

Ψήνουμε low and slow

Βάζουμε το ρολόϊ να μετρά 45 λεπτά και ασχολούμαστε με άλλες ομορφιές. Όταν έρθει η ώρα, ανοίγουμε το φούρνο, βγάζουμε στον πάγκο τη γάστρα (με γάντια, καίει!), κλείνουμε το φούρνο να μη χάσει ζέστη. Γυρίζουμε το ρολό τούμπα, δηλαδή το εκτεθειμένο μέρος να βυθισθεί στο υγρό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και καπάκι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 45 λεπτά.

Όταν έρθει η ώρα, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη γάστρα άθικτη για άλλα 45 λεπτά. Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθεί καλά το κρέας, να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 71 βαθμών Κελσίου, με σχετικά ήπια θερμοκρασία. Όλα είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.

Τελειώνουμε το φαγητό

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο. Πάνω στο αλουμινόχαρτο ακουμπάμε το ρολό και κλείνουμε απαλά τις άκρες. Με πλατύ κουτάλι, αφαιρούμε μόνο τα κυδώνια, που έχουν μείνει σε τέλειο σχήμα. Ο ζωμός δείχνει μπεζ και νερουλός, όμως είναι η βάση για την τέλεια σάλτσα που θα συνοδέψει το φαγητό στο τραπέζι.

Βάζουμε τη γάστρα στην εστία και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Σουρώνουμε το υγρό σε ψιλό σουρωτήρι. Πιέζουμε να λυώσουν τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Τα φλούδια και οι σπόροι του κυδωνιού έχουν βγάλει ζελατίνη για να πήξουν την σάλτσα. Δεν θα χρειαστούμε κορν φλάουρ.

Βάζουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα, τη θερμοκρασία στο χαμηλό και δοκιμάζουμε τη γεύση. Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη τα διορθωτικά υλικά. Ο χυμός πορτοκαλιού κρατά αρκετά όξινη τη σάλτσα. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ να προσθέσω λίγο κονιάκ για χάρη των δαμάσκηνων και μια κουταλιά λατρεμένου -για πολλούς λόγους – πελτέ κυδωνιού.

Βάζουμε το ρολό μέσα στην κατσαρόλα και το γυρίζουμε να τυλιχθεί στη σάλτσα. Προσθέτουμε και τα κυδώνια και κουνάμε απαλά να καλυφθούν κι αυτά. Κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη.

Το φαγητό μας μπορεί να περιμένει υπομονετικά, την ώρα του σερβιρίσματος (και για 5 ώρες) ή να σερβιριστεί άμεσα.

Σερβίρουμε

Κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκ και υπολογίζουμε 3 φέτες ανά μερίδα (περίπου 200γρ κρέας ψημένο). Σερβίρουμε με 2 φέτες κυδώνι ανά μερίδα και ρύζι basmati και άγριο ρύζι.

Οι σπόροι ροδιού εκτός από εμφάνιση δίνουν δροσιά, φρεσκάδα και μια ιδέα οξύτητας στο πιάτο. Αν αγαπάτε το δενδρολίβανο, ψιλοκόψτε και σκορπίστε από πάνω. Αν όχι, η φρέσκια ματζουράνα είναι καλή εναλλακτική.

Βίκυ Κουμάντου, TasteFULL.gr

 

Διεύθυνση

Προσθήκη Αξιολόγησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εξυπηρέτηση
Ποιότητα
Τιμή

Verified Listing

Στείλτε μήνυμα

    Επιθυμητός τρόπος επικοινωνίας

    Τώρα Κλειστά

    Ωράριο Επιχείρησης

    • Δευτέρα 08:00 - 16:00
    • Τρίτη 08:00 - 20:00
    • Τετάρτη 08:00 - 16:00
    • Πέμπτη 08:00 - 20:00
    • Παρασκευή 08:00 - 20:00
    • Σάββατο 08:00 - 17:00
    • ΚυριακήΚλειστά